Τι είναι το error 404?

Το error 404 σημαίνει όταν μια συγκεκριμένη σελίδα στο site σας δεν υπάρχει είτε γιατί έχει αλλάξει το URL είτε για κάποιον άλλον λόγο.
Το error 404 έχει συνδεθεί με αρνητικό τρόπο γενικότερα, γιατί προκαλεί αναστάτωση τόσο στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, όσο και στους ιδιοκτήτες ή τους webmasters.
Από άποψη επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας, ένα error 404 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων εφόσον έχετε eshop αλλά και επειδή δεν θα μπορέσουν οι υποψήφιοι πελάτες σας να βρούνε τις πληροφορίες που θέλουνε στο site σας.

Από τη μεριά των μηχανών αναζήτησης ( Google, Bing, Yandex κτλ) το search bot των μηχανών αναζήτησης δεν μπορεί να βρει τη συγκεκριμένη σελίδα γιατί απλώς δεν υπάρχει.
Παρόλα αυτά, τα search bots ταξινομούν στα αποτελέσματα αναζήτησης και τις σελίδες 404 των οποίων οι σύνδεσμοι έχουν ισχύ και λαμβάνονται υπόψιν από τη Google.
Για αυτό πολλές σελίδες 404 περιέχουν το sitemap ή συνδέσμους προς τις βασικότερες σελίδες προορισμού της ιστοσελίδας σας.
Για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να ωφεληθείτε από ένα error 404, θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω.

Από που προέρχεται ένα error 404;

Τα 404 error, ξεκινάνε από τον web server όταν δεν μπορεί να ευρεθεί μια συγκεκριμένη σελίδα προορισμού στο site σας. Οι λόγοι που συμβαίνει συνήθως αυτό είναι γιατί η αρχική σελίδα έχει σβηστεί ή έχει αλλαχτεί το URL από την σελίδα σας ή έχετε κάνει κάποιο τυπογραφικό λάθος στην δημιουργία του.
Το 404 σημαίνει ότι η σελίδα δεν σχετίζεται με το URL που έχετε αναζητήσει στη Google ή πολλές φορές το link που έχετε κάνει κλικ οδηγεί σε 404 error γιατί μάλλον είναι broken link ή γιατί έχετε γράψει λάθος το URL από τον σύνδεσμο.

Σε ιστοσελίδες με πολύ περιεχόμενο ή στα πολύ μεγάλα sites τα σφάλματα 404 είναι συνηθισμένα και το πρόβλημα ξεκινάει στην εύρεση και στη διόρθωση αυτών των σελίδων, γιατί και η διόρθωση τους συνήθως γίνεται με το χέρι.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δημιουργείτε ένα error 404 είναι οι παρακάτω:

  • Αλλαγή δομής της ιστοσελίδας και αλλαγή βασικών σελίδων
  • Eshop με αλλαγές προϊόντων, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ειδική αντιμετώπιση με redirection όλων των παλιών link των προϊόντων που δεν ισχύουν πλέον στις κατηγορίες των ειδών που είναι και οι σωστές σελίδες προορισμού για κάθε eshop.
  • Ιστοσελίδες και site που έχουν αλλάξει CMS ή πλατφόρμα διαχείρισης και ως αποτέλεσμα έχει αλλάξει και η δομή των permalinks.
  • Διαφημιστικές ιστοσελίδες με πληρωμένα άρθρα που στην συνέχεια τα κατεβάζουν γιατί έχουν ορισμένη διάρκεια στη διαφήμιση τους.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να διορθώσετε τα σπασμένα links και τα error 404;

Αρχικά θα σας πω ότι πρώτα θα πρέπει να δείτε τι λέει η ίδια η Google στο Google Webmaster Guidelines για να μάθετε περισσότερα για την αξία της σειράς που θα πρέπει να υπάρχει στο site σας.
Επίσης, κάθε site που ανανεώνεται συχνά, επιμελείται και διορθώνεται, γιατί και η διόρθωση των λαθών αλλά και των σελίδων 404 θεωρείται και αυτό ανανέωση περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης, ανεβαίνει στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης.
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε τα error 404 με κάποιο πρόγραμμα και μετά να τα διορθώσετε ένα ένα χειροκίνητα.
Αν και τα περισσότερα λάθη στο site σας τα πνίγει η Google και δεν δίνει σημασία σε πολλά σφάλματα, άμα αυτά γενικευτούν και συσσωρευτούν σίγουρα θα επηρεάσουν λίγο την κατάταξη σας.

Πότε μπορεί μια σελίδα 404 ή ένα broken link να μην ληφθεί υπόψιν;

Σε περίπτωση που έχετε αγοράσει κάποιο παλαιωμένο domain name το οποίο έχει ταξινομημένες σελίδες στη Google, σίγουρα άμα κάνετε redirect στο δικό σας domain θα σας δημιουργήσει πολλά error 404.

Αυτό δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν από εσάς γιατί και οι μηχανές αναζήτησης το ανιχνεύουν και έτσι το προσπερνάνε γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν έχει πρόβλημα το site σας, επειδή το περιεχόμενο του ήδη είναι ταξινομημένο και μπορεί να ευρεθεί.