Το SEO και οι αλλαγές του αλγορίθμου της Google είναι αυτές που οδηγούν και τις εξελίξεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και δημιουργούν τις τάσεις της εποχής.

Όσες ιστοσελίδες δεν ακολουθούν τις τάσεις που επιτάσσει η Google, χάνουν σιγά σιγά θέσεις από τις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.

1. Mobile first design για τη Google

Αυτή την χρονιά η Google προχώρησε στο mobile first indexing, στέλνοντας μηνύματα σε όλους τους webmasters ότι το site τους πληροί τα κριτήρια mobile first indexing.
Που σημαίνει ότι η ιστοσελίδα τους ταξινομείτε πρώτα στις κινητές συσκευές και μετά στις σταθερές.
Δεδομένου ότι οι πρόσβαση στο ίντερνετ από κινητό έχει αγγίξει το 70% φέτος στην Ελλάδα και ότι κάθε χρόνο θα βαίνει αυξανόμενη, το mobile first indexing είναι καθοριστικό στο να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας.

2. Δομή περιεχομένου με βάση την οργανική ορατότητα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει η δομή της ιστοσελίδας σας αλλά και των εσωτερικών σελίδων, των λεγόμενων σελίδων προορισμού να είναι προσβάσιμες για τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης.
Θα πρέπει να υπάρχει παραγραφοποίηση, σωστή μορφοποίηση, κουκίδες και αρίθμηση και ορθή χρήση των κεφαλίδων H1, H2 και Η3.
Η λογική δομή και ιεραρχία θα πρέπει να ακολουθείτε γενικότερα παντού.

3. Εστίαση στην πρόθεση του χρήστη και όχι μόνο στις λέξεις κλειδιά

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Ο απώτερος στόχος της Google ήτανε πάντα όλα αυτά τα χρόνια να μιμηθούνε τα Google Bots της ανθρώπινη συμπεριφορά στην αξιολόγηση και κατάταξη των ιστοσελίδων.
Σαν συνέπεια η προώθηση ιστοσελίδων ή το SEO έχει μετακινηθεί από την απλή ανάλυση των keywords και πλέον γίνεται λόγος για την πρόθεση του χρήστη πίσω από τις αναζητήσεις.
Έτσι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αναζητήσεων, οι οποίες κρύβουν διαφορετικές λέξεις κλειδιά και διαφορετική πρόθεση του χρήστη.

Αυτές είναι:

Θα ήθελα να ξέρω

Ο χρήστης του ίντερνετ αναζητάει πληροφορίες για κάτι, πόσο κοστίζει ένα laptop, πότε παίζει ο Ολυμπιακός που δεν έχουν πρόθεση αγοράς.

Θα ήθελα να πάω

Αυτό το σήμα αναζήτησης έχει να κάνει με τοπικές αναζητήσεις. Θέλω να βρω εστιατόριο στη Κηφισιά, θέλω να πάω από εδώ εκεί, και πολλές φορές περιέχουν τον όρο near me.
Κρύβουν μέσα τους πρόθεση αγοράς αλλά όχι πάντα.

Θα ήθελα να κάνω

Πολλοί ψάχνουν για να κάνουν κάτι.
Αυτού του είδους οι αναζητήσεις έχουν ισχυρό κίνητρο να αγοράσεις κάποιος κάτι όταν πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται από επαγγελματίες.
Όπως θέλω να κάνω ντεκαπάζ, θέλω να κάνω μαθήματα σκι.

Θα ήθελα να αγοράσω

Οι πελάτες σε αυτού του είδους αναζητήσεις δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση του να αγοράσουν κάτι ηλεκτρονικά.
Ψάχνουν για προσφορές, αξιολογήσεις ή σύγκριση τιμών για να λάβουν μια απόφαση αγοράς.

4. Σωστή εσωτερική διασύνδεση

Η εσωτερική διασύνδεση της ιστοσελίδας σας είναι σημαντική τόσο από άποψη τεχνικού SEO, αλλά και από άποψη λειτουργικότητας του τελικού χρήστη.

Όλες οι βασικές σελίδες προορισμού θα πρέπει να είναι εσωτερικά διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, ώστε να μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί και στις άλλες σελίδες.

Η δομή δε τις ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι σημαντικότερες σελίδες στο footer menu ώστε να μπορεί κάποιος να τις βρει με ένα κλικ.

5. Βελτιστοποιημένες εικόνες (image SEO)

Έχετε παρατηρήσει, στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, υπάρχουν διάφορες καρτέλες, που ξεκινάνε από το όλα, εικόνες κτλ.

Οι εικόνες αποτελούν και αυτές μέρος των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google και μέρος της εντός σελίδας βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας.

Παράλληλα οι εικόνες αποτελούν και παράγοντα κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης, που σημαίνει ότι πάντα θα πρέπει να έχετε και εικόνες στις σελίδες προορισμού από το site σας.

Θα πρέπει οι εικόνες σας να μην είναι πάνω από 100kb, κατά προτίμηση σε jpg μορφή και να έχουν ως όνομα αρχείου αλλά και ως εναλλακτικό κείμενο την λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει.

6. Google Penalties για pop-ups

Τώρα να πάμε και σε μια άλλη τάση της εποχής που είναι οι χειροκίνητες ποινές πλέον σε ιστοσελίδες που έχουν αναδυόμενα παράθυρα, (pop-ups).
Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ιστοσελίδες φέτος έλαβαν μηνύματα από την ίδια τη Google για να αφαιρέσουν τα pop up που είχαν βάλει στην ιστοσελίδα τους.
Σε πολλούς τους είχες επιβληθεί και ανάλογη ποινή (Google Penalty), μέχρι την αφαίρεση του αναδυόμενου παραθύρου.
Στα αναδυόμενα παράθυρα δεν περιλαμβάνονται οι φόρμες εγγραφής στο newsletter αλλά κυρίως για διαφημιστικά παράθυρα και παράθυρα που κάλυπταν ολόκληρη την σελίδα και κάνανε redirect σε τρίτα άσχετα sites.