Blog

Responsive design και 8 λόγοι για να το εφαρμόσεις στο site σου

Responsive design και 8 λόγοι για να το εφαρμόσεις στο site σου

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν επιγραμματικά στο responsive design και τη σημασία του για το SEO και την ταχύτητα μίας ιστοσελίδας.

Γενικότερα, η λογική πίσω από την εφαρμογή της responsive λειτουργικότητας σε ένα site, αφορά τη δυνατότητα προσαρμογής της δομής και του περιεχομένου του site σε οθόνες συσκευών διαφορετικών διαστάσεων.

Παρέχοντας ένα προσεγμένο και καλοσχεδιασμένο responsive site, εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες σου από όπου και αν προέρχονται, κάτι που αποτελεί σημείο αναφοράς για μία επιτυχημένη ιστοσελίδα. Θα δούμε αναλυτικά τους σπουδαιότερους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να προσαρμόσεις το site σου, ώστε να είναι responsive και τα οφέλη που θα αποκομίσεις από μία τέτοια ενέργεια. 

1. Ραγδαία αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών

Πλέον, οι τιμές των φορητών συσκευών και των smartphones έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα, που τα καθιστούν προσιτά σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Παράλληλα, η εκτεταμένη χρήση των social media και της marketing στρατηγικής που εφαρμόζεται μέσω αυτών, οδηγούν τους χρήστες σε εξωτερικούς συνδέσμους και σελίδες.

Όλα αυτά συνδυαστικά, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της χρήσης smart σκυσκευών για την πλοήγηση στο διαδίκτυο. 

Το 80% και το 47% των χρηστών του διαδικτύου προέρχονται αντίστοιχα από smartphones και tablets, ενώ παράλληλα, η αγορά εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συσκευές διαφορετικών διαστάσεων.

Τα ποσοστά αυτά, αλλά και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι ιστοσελίδες να είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να καλύπτουν την αντίστοιχη ζήτηση.

2. Υψηλότερη θέση για το site σου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Η Google χρησιμοποιεί από τον Απρίλιο του 2015 ως σήμα κατάταξης των websites, το πόσο mobile-friendly είναι. Έκτοτε, δίνει προβάδισμα στις σελίδες που είναι responsive, κατατάσσοντάς τις σε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης που πραγματοποιούνται από mobile συσκευές.

3. Μειωμένα bounce rates & καλύτερη εμπειρία χρήστη

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ανοίξει από το κινητό σου κάποιο site που δεν είναι responsive ή δεν διαθέτει mobile version.
Στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεις κείμενα με πολύ μικρά γράμματα, οπότε και χρειάζεται να κάνεις συνεχώς zoom in / zoom out, ενώ στην χειρότερη βλέπεις εικόνες τη μία πάνω στην άλλη, δεν μπορείς να πατήσεις τα κουμπιά που επιθυμείς, κ.λπ.

Οι πιθανότητες να εγκαταλείψει ένας χρήστης μια ιστοσελίδα που δεν είναι responsive είναι πολλές και ακόμα πιο πιθανό είναι να μην επιστρέψει ποτέ. Ένα responsive site από την άλλη, μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να του δώσει άμεσα την πληροφορία που αναζητά.

4. Συντήρηση ενός μόνο site & ενιαία ροή του traffic

Τα προηγούμενα χρόνια όταν λέγαμε responsive site, εννοούσαμε την κατασκευή μίας ξεχωριστής mobile version για τις φορητές συσκευές. Η συγκεκριμένη πρακτική, εκτός του ότι αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την ενημέρωση και συντήρηση δύο ξεχωριστών ιστοσελίδων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εισερχόμενη κίνηση που προκύπτει από τη αναζήτηση ενός site από desktop ή mobile συσκευές, λόγω της χρήσης διαφορετικών domains στο desktop και το mοbile site. Αντίθετα, διατηρώντας ένα responsive site, επικεντρώνεσαι στην ενημέρωση μιας και μόνο ιστοσελίδας, η οποία αυτόματα εμφανίζει το προσαρμοσμένο περιεχόμενο, ανάλογα με το μέγεθος των φορητών συσκευών, ενώ παράλληλα διατηρείται ένα domain name προς και από το οποίο προκύπτει όλο το traffic.

5. Ευέλικτο site σε μελλοντικές τροποποιήσεις

Αν έχεις φροντίσει για το responsiveness του site σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχεις ήδη λύσει μελλοντικά ζητήματα συμβατότητας που μπορεί να προκύψουν σε νεότερες συσκευές. Τα responsive sites είναι πολύ ευέλικτα και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα scaling, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε τυχόν νέες συσκευές με διαστάσεις που δεν έχουμε συνηθίσει. Σκέψου ότι είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά, αφού το site σου θα είναι έτοιμο να προσαρμοστεί σε συσκευές που δεν έχουν καν σχεδιαστεί ακόμα!

6. Προσέγγιση ακόμη περισσότερων χρηστών

Η χρήση responsive design θα σε βοηθήσει να επεκτείνεις την εμβέλεια της σελίδας σου σε ακόμη περισσότερους χρήστες, πέραν των desktop users. Έτσι το site σου θα είναι προσβάσιμο σε χρήστες που πλοηγούνται από κινητά, tablets, smart watches κ.λπ.

7. Aυξημένα conversion rates

Διατηρώντας ένα responsive site δίνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση στον επισκέπτη και την ευελιξία να πλοηγθεί αποτελεσματικά στη σελίδα σου. Αν η εμπειρία του χρήστη δεν είναι άριστη από την αρχή και αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να εντοπίσει αυτό που θέλει, είναι λογικό να διστάσει σε μια ενδεχόμενη αγορά.

Αν για παράδειγμα το eShop σου δεν είναι responsive και η διαδικασία της πληρωμής δεν εμφανίζεται καθαρά στην οθόνη μιας φορητής συσκευής (τα κείμενα δεν είναι καθαρά, τα πεδία συμπίπτουν με τα κουμπιά, κ.λπ.), το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει σε συναλλαγή ο επισκέπτης.

Πρόσφερε στους επισκέπτες σου μία σωστή on-the-go εμπειρία πλοήγησης, ώστε να αυξήσεις την πιθανότητα να έρθουν τα αντίστοιχα conversions.

8. Απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Ένας τρόπος για να βρεθείς μερικά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό είναι να λανσάρεις ένα responsive site. Όπως είδαμε και παραπάνω, όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν mobile συσκευές για την πλοήγηση ή τις αγορές τους, που σημαίνει ότι ανοίγεται ένα μερίδιο αγοράς που μπορείς να διεκδικήσεις άμεσα από τους ανταγωνιστές σου.

Μπορείς να ελέγξεις εύκολα αν το site σου είναι responsive και φιλικό για mobile συσκευές και πώς εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές συσκευές και να ξεκινήσεις σήμερα τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για να εξασφαλίσεις μια άψογη εμπειρία για τους χρήστες σου. Ιδανικά, το theme του site θα πρέπει να είναι responsive, αλλά και σε περίπτωση που δεν είναι ή είναι δύσκολο να γίνει, τα πιο γνωστά CMS έχουν έτοιμα plugins/extensions που μετατρέπουν το site σε responsive.

Related Articles

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
24 / 7 / 365

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
210 300 1234

ΚΙΝΗΤΟ
6936 57 27 28

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35