Blog

HTTP/2 για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες!

HTTP/2 για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες!

HTTP/2 για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες!

Το HTTP είναι το βασικότερο πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τους browsers με σκοπό να μεταφερθούν τα απαραίτητα δεδομένα μεταξύ ενός server και του χρήστη που έχει ζητήσει την προβολή μιας ιστοσελίδας: οποιαδήποτε ενέργεια και αν κάνεις online, από την παρακολούθηση ενός βίντεο μέχρι την αγορά από κάποιο eShop, περνάει από το HTTP πριν φτάσει σ’ εσένα.

Παρόλο που πρόκειται για το κύριο πρωτόκολλο επικοινωνίας, δεν είχε αναβαθμιστεί από το 1999, οπότε και δόθηκε στο κοινό η έκδοση HTTP1.1. Οι αυξανόμενες ανάγκες του διαδικτύου, όμως, απαιτούσαν εδώ και χρόνια κάτι πιο αποτελεσματικό, οπότε στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησε το HTTP/2.

Σε ποια σημεία υπερτερεί το HTTP/2;

Το HTTP/2 είναι η νεότερη έκδοση του πρωτοκόλλου και στοχεύει στη βελτίωση της επίδοσής του σε συνολικό επίπεδο. Η βασικότερη διαφορά του από την παλαιότερη έκδοση είναι στα requests που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, μέσα από μια μόνο TCP σύνδεση. Το HTTP1.1 μπορούσε να επεξεργαστεί ένα request τη φορά, απαιτώντας έτσι ένα πλήθος TCP συνδέσεων, τη μία μετά την άλλη, για το loading ενός site. Κάτι τέτοιο ήταν αποδεκτό παλαιότερα, αλλά με βάση τις νέες ανάγκες του διαδικτύου, πλέον επηρεάζεται τόσο η ταχύτητα φόρτωσης, όσο και οι δικτυακοί πόροι που απασχολούνται.

Παρόλο που, με τα χρόνια, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες, πλέον το ίδιο το πρωτόκολλο διορθώνει αυτό το ζήτημα μέσω της νέας έκδοσης. Με το HTTP/2 υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται παραπάνω από ένα HTTP requests ανά σύνδεση: η multiplexing δυνατότητα του HTTP/2 επιτρέπει στο πρωτόκολλο να επεξεργαστεί πολλά requests ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς να επηρεάζεται η ακεραιότητα του καθενός από τα υπόλοιπα. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο requests σε εξέλιξη για να εμφανιστούν δύο φωτογραφίες και το πρώτο χρειάζεται περισσότερη ώρα επεξεργασίας, το δεύτερο θα επιστρέψει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από αυτήν την καθυστέρηση.

HTTP/2

Βέβαια, τα requests πρέπει να εκτελούνται με μια συγκεκριμένη προτεραιότητα, ούτως ώστε να εμφανίζεται σωστά από την αρχή το site που έχουμε επιλέξει να φορτώσει. Η νέα έκδοση του  πρωτοκόλλου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τον server και να υποδεικνύει την προτεραιότητα στα δεδομένα που μεταφέρονται. Με αυτόν τον τρόπο τα requests με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα (π.χ. εκείνα που αφορούν το CSS) εξυπηρετούνται πρώτα από τον server, ώστε να επιτυγχάνεται το σωστό loading.

Ταυτόχρονα, το HTTP/2 παρέχει στον χρήστη έξτρα πληροφορίες που κρίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί στο μέλλον, πάντα σε σχέση με το request που έχει κάνει. Σε περίπτωση που ζητηθεί μια παράμετρος Α, η οποία περιέχει αναφορά σε μια άλλη παράμετρο Β, ο server θα στείλει μέσω του HTTP/2 μια cached μορφή της παραμέτρου Β, για άμεση χρήση στο μέλλον!

Σχεδιασμένο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, που θέλουν τη χρήση των mobile συσκευών να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, όλες οι λειτουργίες του HTTP/2 που αναφέραμε παραπάνω εφαρμόζουν τέλεια και στις φορητές συσκευές.

Άλλο ένα πλεονέκτημα στη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών, είναι η μετατροπή ενός πρωτοκόλλου κειμένου σε δυαδικό πρωτόκολλο. Τι σημαίνει αυτό; Το HTTP1.1 χρησιμοποιεί εντολές κειμένου για την ολοκλήρωση των requests, ενώ το HTTP/2 εκμεταλλεύεται το δυαδικό σύστημα για τις ίδιες ενέργειες, καθιστώντας ευκολότερη την επικοινωνία client-server και εξαλείφοντας την πιθανότητα μιας splitting επίθεσης. Παράλληλα, βοηθά στην αποσυμφόρηση του δικτύου, ενισχύοντας την ταχύτητά του.

Τέλος, το HTTP/2 έχει τη δυνατότητα να συμπιέζει τα HTTP headers χρησιμοποιώντας βελτιωμένους αλγορίθμους για την ενίσχυση τόσο της απόδοσης όσο και της ασφάλειας σε μια ιστοσελίδα. Τα HTTP headers αποστέλλονται από τους browsers στους servers για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις πληροφορίες που χρειάζονται, αλλά και για το format αυτών των πληροφοριών. Με το HTTP1.1, το πρόβλημα ήταν τόσο στην πολλαπλή μεταφορά των ίδιων δεδομένων (αφού, όπως είπαμε παραπάνω, μπορούσε να εξυπηρετηθεί μόνο μια σύνδεση τη φορά) όσο και στην αδυναμία του να συμπιέσει τα συγκεκριμένα headers, ώστε να μεταφέρεται μικρότερος όγκος δεδομένων. Και τα δύο αυτά θέματα λύνονται με το HTTP/2, δίνοντας μια μεγάλη ώθηση στην ταχύτητα φόρτωσης ενός site.

Όπως είναι αναμενόμενο, η δυνατότητα του πρωτοκόλλου να στέλνει και να λαμβάνει περισσότερα δεδομένα σε κάθε σύνδεση, οδηγεί σε πολύ καλύτερες επιδόσεις από άποψη ταχύτητας, οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για μία ιστοσελίδα: καλύτερη εμπειρία του χρήστη αλλά και υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Related Articles

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
24 / 7 / 365

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
210 300 1234

ΚΙΝΗΤΟ
6936 57 27 28

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35